LAPAROSKOPİK CERRAHİ YÖNTEMİ İLE AMELİYAT NE DEMEKTİR?
Minimal invaziv yöntemlerden bir tanesi Laparoskopik cerrahidir. Karın boşuğuna 5-10 mm lik küçük açılan kesiler üzerinden gerçekleştirilen operasyonların genel adıdır. Bu yöntem ile jinekolojik ameliyatların %90’inin yapılmaktadır. Laparoskopi ameliyatı genel anestezi altında gerçekleşir. Hastaların göbek deliğinden -10 mm kesi açarak kamera ile girilir,karın alt bölgesinde 5 mm lik genişlikte 2 ve ya 3 tane cerrahi aletlerin girebilmesi için kesiler yapılıyor dolayısı ile operasyon sonrasında herhangi ameliyat izi kalmıyor. Operasyonda optik cihaz ile karın içi görüntü yansıtılır ekrana ve karın içi organların daha iyi görüntülenebilmesi için karın boşluğuna CO2 gazı verilir. Laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapılan operasyonlar her hastaya değil sadece belirli kriterleri karşılayan hastalara ve bu konuda tecrübesi olan doktorlar tarafından yapılmalıdır. Komplikasyonlar azaltmak için bazı önlemler alınmalı: ameliyat öncesi mekanik bağırsak temizliği yapılmalı, göbek deliyi iyice temizlenmeli ,pirsink varsa çıkarılmalıdır ,idrar sondası ameliyat sırasında takılmalı ki mesane dolmasını engenlemek ve dolayısı ile zedenmesini önlemek için. Hastanın ameliyat hazırlığı uzun sürmesinin nedeni,hasta doğru konumlandırılması sinir yaralanmasın önlemesinde önem taşımakdır.
Anestezi ile uyutulan hastaların göbek deliğinin alt kısmından veress iğnesi uygulanır. İğnenin uygulanmasından sonra karın bölgesinin CO2 gazı ile şişirilmesi sağlanır. Gaz uygulaması aynı zamanda iç organların çok daha net bir şekilde görülebilmesine olanak sağlar. Karın bölgesinin şişirilmesi ile beraber içeriye trokar kullanarak kamera yerleştirilir daha sonra ameliyatta kullanılacak diğer aletlerin girişini sağlamak için göbek deliğinin etrafına yine yaklaşık 5mm’lik kesiler açılır ve bu şekilde ameliyat gerçekleştirilir. Histerktomi (rahim alınması)yapılacaksa genelde uterus vajenden çıkartılır, myomektomi (sadece myom alınması),sırasında kesiyi birazcık büyüterek çıkartılır veya myom çok büyükse özel aletlerle(morselatörler) bölünerek taşıyıcı torbalar kullanılarak çıkartılır
Ameliyatın tamamlanması ile beraber kamera ve diğer aletler çıkarılarak hastaya verilen gaz boşaltılır ve açılan kesiler kapatılır. Bu şekilde hastanın operasyonu tamamlanır.
JİNEKOLOJİK LAPAROSKOPİ KİMLERE YAPILIR?
Laparoskopi cerrahisi bening ameliyatlarda yapıldığı gibi onkolojik hastalarda da yapılır. Bunala rağmen laparoskopik ameliyatlarına alınmadan hastalar dikkatli değerlendirilmeliler. Kitlenin büyüklüğü 15cm büyük olamamalı, göbek üstünde çok büyük yer kaplaması laparoskopik olarak aletlerin hareket alanının azalmasına sebep olur. Hastanın yaşı, önceki geçirilmiş cerrahi girişimleri, geçirmiş radiyason tedavisi, geçirmiş ameliyatlara bağlı adezyonlar dikkate alınmalıdır.
Batın içi aşırı yapışıklık olduğunda, over kanseri vakalarında uygulaması zorlaşıyor perforasyon (bağırsak zedelenmesi) riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Bazı durumlarda açık cerrahiye dönme durumu görülür, ön değerlendirme iyi yapılırsa bu durumla daha az karşılaşılır.
Jinekolojide: rahimde myom olan hastaların subseröz myom intramural myomlar, yumurtalık kisteri dermoit kisti, endometrioziz kistleri, ve dış gebelik durumlarda laparaskopik ameliyatı yapılabilir.
Onkoloji hastalarda endometrium kanseri ,ameliyatı laparoskopik yapılır, hastaların lenf diseksyonunu ve serviks kanserinde erken evrede ve ilerde çocuk sahibi olmak isteyenlere laparoskopik trakelektomi yapılır.
Laparoskopil sentinal lenf nodülleri alınarak hastanı ameliyatının ne kadar ileri gidilmesi konusunda bize bilgi verilecektir. Laparoskopik cerrahi küçük birkaç alet giriş yeri, daha az kan kaybı, ve erken eve yada işe dönüş anlamı taşımaktadır.
Laparoskopik kistektomi, laparoskopik endometriozis,laparoskopik myomektomi ve laparoskopik histerektomi,ameliyatları Doç.Dr. Melahat Atasever tarafından yıllardır Ankara’da hastaları laparoskopik olarak başarılı bir şekilde ameliyat etmiştir.