Rahim Kanseri Ameliyatı – Doçent Doktor Melahat Atasever
Rahim Kanseri Ameliyatı

Rahim kanseri ameliyatı, tıptaki ismiyle histerektomi olarak da bilinir. Rahmin vücuttan alınması ile gerçekleşir. Rahim alma kanserli hücrenin rahme ulaşması sonucunda yapılır. Bu operasyonda rahim, karından ya da vajinadan çıkarılır. Karından yapılacak rahim ameliyatında karında kesi açılır. Bu ameliyat açık, kapalı ya da robotik yolla 5-10 mm açılarak yapılabilir. Karından değil de vajinadan yapılacaksa vajinal histerektomi adı verilir.

Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim kanseri ameliyatı esnasında kişiye genel anestezi uygulanır ve uyutulur. Ya da belden aşağı epidural anestezi yapılır ve kişi uyanıkken ameliyata devam edilir. Eğer açık ameliyat yapılacaksa epidural, kapalı yapılacaksa da genel anestezi tercih edilir. Ameliyatta rahmin ön komşuluğunda mesaneden, arka komşuluğunda ise bağırsaktan güvenle ayrılması sağlanır.

Rahmi besleyen damarlar ve rahmi tutan bağlar bağlanır ve vajenden ayrılması sağlanır. Rahim vajenden ayrıldıktan sonra vajenin bitimine kadar dikiş atılır ve kapatılır. Açık ameliyatlarda karından laparoskopik, kapalı ameliyatlarda ise vajinal yol kullanılır. Histerektomi eğer jinekolojik kanserler için yapılacaksa rahmin daha geniş bir şekilde çıkarıldığı operasyonlar tercih edilir. Bu işleme radikal histerektomi adı verilir. Bunun dışında iki tarafta tüp ve yumurtalıkların alındığı salpingooferektomi ameliyatı da uygulanabilir.

Rahim Kanseri Ameliyatı Çeşitleri

Rahim kanseri ameliyatı 3’e ayrılır;

  • Vajinal histerektomi,
  • Abdominal histerektomi,
  • Laparoskopik histerektomi

Şeklinde sıralanabilir. Histerektomi rahim çıkarma ameliyatına verilen isimdir. Bu yöntem her zaman için ilk seçenektir. Vajinal histerektomide karında kesi olmadan vajinadan rahim çıkarılır. Bu yüzden daha hızlı iyileşme ve daha az komplikasyona sahiptir. Fakat her hastaya uygun olmayabilir. Uygulanabilmesi için hastanın rahminin vajene ya da najenin dışına sarkmış olması gerekir. Rahim kanseri, en sık karşılaşılan kadın hastalıkları içerisinde yerini de alır. Rahim kanseri fazlasıyla ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple, teşhisinin ve tedavisinin hızlı bir şekilde yapılması gerekir.

Sarkma dercesi çok fazlaysa rahim alındıktan sonra güdüğün kemiğine asıldığı pelvik taban cerrahi yöntemlerle eklenir. Ameliyat karından olacaksa açık kesi işlemi uygulanır. Karına yapılan kesi kasık bölgesine sezaryen benzeri bir şekilde atılır. Ayrıca göbekten kasıklara doğru dikey şekilde de atılabilir. Modern cerrahi yöntemlerin artmasıyla beraber robotik tedavide yaygınlaşmıştır. Karına 5 ya da 8 mm’lik trokarlar yerleştirilir. Bu ameliyata laparoskopik ya da robotik histerektomi adı verilir.

İletişim

0
Would love your thoughts, please comment.x